Cambodja

Cambodja er et kongedømme og nabo til Thailand i Sydøstasien. Cambodja kæmper stadig for at komme sig over årtiers konflikt, der kulminerede, da De Røde Khmerer holdt landet i et jerngreb fra 1975-1979. Mellem 1,5 og 2 millioner mennesker døde af sult, tortur og henrettelser.

Til trods for den blodige fortid vokser Cambodjas økonomi nu med omkring syv procent om året takket være tøjindustrien, byggesektoren, landbrug og turisme. Desværre er goderne meget ulige fordelt, og især befolkningen på landet er ramt af fattigdom på grund af begrænsede indtægtsmuligheder og manglende infrastruktur.

Det betyder, at Cambodja skal gøre en indsats, hvis landet skal leve op til det nye Verdensmål 1 om at afskaffe fattigdom.

Handel med mennesker er også et problem i Cambodja. Fattige mennesker lokkes fra landet til byen eller til udlandet, hvor de bliver lovet job med god løn. I virkeligheden ender de – ofte uden løn – på fabrikker, i landbruget, som tjenestefolk eller i prostitution.

Børn i Cambodja

8,8 procent af alle børn har mistet en eller begge forældre, og endnu flere lever alene eller sammen med slægtninge, fordi deres forældre har søgt legalt eller illegalt arbejde i Thailand eller andre lande.

Nogle børn lever på gaden, hvor de tigger eller arbejder for at overleve. Nogle ender i prostitution. Mere end hvert tredje barn arbejder i landbruget, i fiskeri, i miner, som tjenestefolk, som gadesælgere eller som tiggere.

Det betyder, at Cambodja skal gøre en særlig indsats for at leve op til Verdensmål 8, der skal fremme jobs til alle, og som fastslår, at alle lande skal stoppe de værste former for børnearbejde. Samtidig skal alle lande fra 2025 helt sætte en stopper for alle former for børnearbejde.

Lige nu vokser 637 børn og unge op i SOS-børnebyer i Cambodja. En af dem er Po. Po kom til verden på en fødselsklinik i Phnom Penh. Straks efter fødslen forlod hans unge mor ham, og tilbage stod lægen med et spædbarn.

Lægen vidste, at der lå en SOS-børneby i nabolaget og tog kontakt til børnebyens direktør. Kun syv dage gammel fik den lille dreng en ny mor og en ny familie i børnebyen.

Fakta om børn

 • Knap hver tredje cambodjaner er under 14 år.
 • 8,8 procent af Cambodjas børn havde mistet en eller begge forældre i 2005.
 • I gennemsnit dør næsten 29 børn ud af 1.000, før de fylder 5 år. I Danmark dør 3,5 børn, før de fylder 5 år.
 • Cirka 73 procent af alle børn gør indskolingen færdig. 40 procent gennemfører mellemtrinnet og udskolingen. 20 procent får en studentereksamen.
 • 23 procent af alle børn er underernærede, og godt 32 procent af alle børn udvikler sig ikke, som de skal, på grund af under- eller fejlernæring.
 • Kun hvert femte barn under 5 år bliver behandlet mod dehydrering, hvis det har diarre.

Landefakta

 • Cambodja er godt 4 gange så stort som Danmark.
 • Der bor over 15 millioner mennesker i Cambodja.
 • En cambodjaner tjener i gennemsnit 7.773 kroner om året eller cirka 21 kroner om dagen.
 • 0,6 procent af alle cambodjanere mellem 15 og 49 år lever med hiv eller aids.
 • For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 161 cambodjanske kvinder på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel.
 • Fødselsraten i Cambodja er 24 levendefødte børn pr. 1.000 cambodjaner. I Danmark er fødselsraten godt 10.

Børneby i Cambodja

Støt MY FOUNDATIONs arbejde i Cambodja, eller bliv partner på et projekt eller en børneby i landet.