Rwanda

Rwanda er et bjergrigt land i den østlige del af det centrale Afrika. Det er Afrikas tættest befolkede land. I 1959, tre år før landet fik sin uafhængighed fra Belgien, begyndte konflikter mellem etniske grupper.

Konflikterne stod på i årevis og medførte tusindvis af dræbte, og hundredtusinder blev tvunget i eksil i nabolandene. Uroen kulminerede i april 1994 i et folkedrab, hvor op mod en million mennesker blev dræbt.

Folkedrabet efterlod sundhedsvæsenet, skolesystemet og økonomien i ruiner. I 2015 oplevede landet en vækst på næsten syv procent, ifølge Verdensbanken, men over halvdelen af befolkningen lever for mindre end 13 kroner om dagen.

Det betyder, at Rwanda skal gøre en indsats, hvis landet skal leve op til det nye Verdensmål 1 om at afskaffe fattigdom. 90 procent af befolkningen lever af landbrug, der for manges vedkommende ikke er meget større end en køkkenhave, og Rwanda tjener også lidt på turisme, mineraler, kaffe og te, men landet er nødt til at importere mad.

Børn i Rwanda

Børnene døjer med fattigdom, sygdom og undervisning af lav kvalitet. Det betyder, at kun 40 procent af alle børn får gjort det, der svarer til indskolingen, færdig.

Rwanda har vedtaget en visionær politik, der skal sikre obligatorisk og gratis undervisning for alle børn og unge i 12 år. I dag gør kun 15 procent af alle børn mellemtrinnet og overbygningen færdig. Mange består ikke eksamen efter indskolingen og kan dermed ikke fortsætte deres uddannelse.

Desuden bliver børn, og især piger, hvis forældre er syge af for eksempel aids, tit taget ud af skolen for at passe forældrene eller for at tjene penge til familien. I familier, hvor begge forældre er døde af aids, må den ældste af søskendeflokken tage sig af sine yngre søskende. Derfor er der lang vej til opfyldelsen af Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse for alle.

Sammenlignet med andre lande i det østlige og sydlige Afrika lever relativt få mennesker med hiv og aids i Rwanda, men selv om Rwanda gør en indsats for at give behandling til alle, lider landet stadig under, at sundhedssystemet blev ødelagt under folkedrabet, og at der mangler uddannet personale.

Grundskolen i Gikongoro har i mange år været anerkendt som den bedste skole i regionen. Alle lærerene underviser på engelsk, og skolen har indført forbedret undervisning i samfundsfag. Alle elever får computerundervisning, og elever med behov deltager i ekstraundervisning.

Fakta om børn

 • 41 procent af Rwandas befolkning er under 14 år.
 • Der var 500.000 forældreløse børn i 2014.
 • 85.000 børn havde i 2014 mistet en eller begge forældre til aids.
 • Næsten 42 børn ud af 1.000 dør før, de fylder 5 år. I Danmark dør 3,5 børn, før de fylder 5 år.
 • Cirka 40 procent af alle børn gør indskolingen færdig. 15 procent gennemfører mellemtrinnet og udskolingen.
 • 9,3 procent af alle børn er underernærede, og næsten 38 procent af alle børn udvikler sig ikke, som de skal, på grund af under- eller fejlernæring.
 • Færre end hvert tredje barn under 5 år bliver behandlet mod dehydrering, hvis det har diarre.

Landefakta

 • Danmark er cirka 1,7 gange så stort som Rwanda.
 • Der bor næsten 11,6 millioner mennesker i Rwanda.
 • En rwander tjener i gennemsnit 4.678 kroner om året eller cirka 12,80 kroner om dagen.
 • 2,8 procent af alle rwandere mellem 15 og 49 år lever med hiv eller aids.
 • For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 290 rwandiske kvinder på grund af komplikationer. I Danmark gælder det kun 6 kvinder.
 • Fødselsraten er 32 levendefødte børn pr. 1.000 rwander om året. I Danmark er fødselsraten godt 10.
 • En rwandisk kvinde kan forvente at leve i 66 år og en mand i 61 år.
 • Godt 60 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på 1,90 US dollar om dagen.

Børneby i Rwanda

Støt MY FOUNDATIONs arbejde i Rwanda, eller bliv partner på et projekt eller en børneby i landet.